Verlies en rouwverwerking bij Therapie Voorschoten

Vanaf dat je geboren wordt, hoort verlies bij je leven. Niet alleen het verlies een dierbare, je konijn, een opa of oma, maar ook het verlies van omstandigheden, dingen, verlangens, gemakken. Je vader die je altijd beschermde, je vrijgezellentijd, een baan. Goed beschouwd gaat elke verandering in je leven gepaard met verlies.

Verlies is verandering

En bij verlies hoort ook weer verandering. Je leven is niet meer hetzelfde. Soms is die verandering maar klein, vaak kun je samen met je naasten de verandering maken. Maar soms ook vraagt het te veel van je. Het ondersteunen van dat proces van verandering heet rouw- of verliesverwerking. In mijn opvatting is dat maar de helft van jouw proces. Leren leven met het ‘gat’ dat overblijft. De andere helft is het opnieuw inrichten van je leven; mét dat ‘gat’.

Rouw is de ruwe klank van liefde

Stel je voor: je raakt je pen kwijt. Is dat erg? Een beetje. Maar niet heel erg. Je vloekt wat en pakt een nieuwe. Een dure pen kwijtraken. Dat is al wat erger. Die pen, die een cadeau was van je partner. Dat maakt al heel wat meer los. En dan het erfstuk, van je moeder. Dan wordt het moeilijk dat om even een nieuwe te pakken. Dat komt door de band die je ermee had. Het wordt ook wel ‘hechting’ genoemd. Hoe meer je aan iets gehecht bent, hoe groter de pijn als je het verliest. Ik heb het liever over ‘liefde’, omdat in mijn ogen de processen bij verlies en rouw complexer zijn dan ‘gehecht zijn’.

Ontdek je eigen rouwproces

Leren rouwen is ontzettend moeilijk. Ga maar na, je krijgt niet veel kans om te oefenen, en er is maar weinig traditie, weinig culturele inbedding van rouw en verlies. Of het nu gaat om het verliezen van je baan, een echtscheiding of iemand die je dierbaar is. We ‘doen’ er niet echt bewust iets mee. Je doet dus maar wat je het beste lijkt. En dat is ook eigenlijk het enige dat je kán doen. Toch?

Nee. Je kunt veel meer en veel bewuster vorm geven aan jouw rouwproces. Je kunt het verlies dieper verwerken, je kunt meer doen met wat je verliest. Rouwen is een heel persoonlijk traject, maar er zijn bijzonder veel methoden en technieken die je echt veel verder kunnen helpen. Daar heb je niet alleen nu, maar ook later nog veel aan.

Therapie Voorschoten helpt jou jezelf opnieuw te vinden

Niemand kan jouw pijn ‘wegtoveren’, niemand kan het lichter maken voor jou. Ik kan je helpen er doorheen te komen. Je helpen de nodige stappen te zetten om het zorgvuldig en volledig te verwerken. Ik kan je helpen jouw unieke rouwproces te ontdekken en doorlopen. Je merkt dat de pijn verzacht, het verdriet verandert. Maar je zult nooit meer dezelfde zijn. Ik help je een nieuwe zelf te vinden.

Niet alleen verdriet

Als je rouwt ben je verdrietig. Maar er komen nog veel meer emoties en gevoelens bij kijken waar je van kunt schrikken. Woede bijvoorbeeld. Of onmacht. Maar ook hunkering, verlangen, angst en schuld. Rouw kost niet alleen tijd, maar ook een flinke hoeveelheid energie. Het is hard werken. Waarschijnlijk voel je je oververmoeid en prikkelbaar.

Door alle stappen van het rouwproces

Samen zullen we alle stappen in het rouwproces doorlopen. Van ontkenning en boosheid tot het vechten, de depressieve gevoelens en uiteindelijk de aanvaarding. Verlies laat altijd een wond na. Ook na de behandeling. Maar je kunt wel weer verder.

Begin eens met een gesprek

Rouwen is sowieso een intense, verwarrende en moeilijke periode in je leven. Het is dus moeilijk om voor jezelf te bepalen wat nou normaal is en wat te ver gaat: ‘hoort dit er bij?’ of ‘is dit niet goed meer?’. Op het moment dat je jezelf zulke vragen stelt, moet je eigenlijk even met iemand praten die verstand van zaken heeft. Zulke twijfel op zich kan namelijk al een negatief effect hebben op het rouw-proces. Het is vaak het beste om een psycholoog of huisarts in te schakelen, die kunnen je uit kennis en ervaring meestal beter helpen.

Online therapie – in je eigen tijd en tempo

Rouw en verliesverwerking kan ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo met je eigen online therapie.

Contact therapie Voorschoten

Weet je nog niet zeker of je met jouw klacht naar een psycholoog kunt gaan? Bel ons dan voor vrijblijvend en passend advies in jouw situatie. Onze telefonisten zijn geschoold in de psychologie en geven jou het beste advies. Er is geen wachtlijst en wij kunnen direct een afspraak voor je maken. Bel ons op 085 4014720.