Traumaverwerking bij Therapie Voorschoten

Een trauma is een beschadiging aan je innerlijk. Er is iets ‘stuk gegaan’ van binnen. Dat trauma is ontstaan door een hele heftige gebeurtenis. Iets dat je overkwam of dat je gezien hebt. Dat kan heel lang geleden zijn, maar het kan ook om een recente gebeurtenis gaan.

Je kunt zo’n trauma – ook wel genoemd Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) – zelf verwerkt hebben. Je kunt jezelf genezen, met vrienden en naasten. Veel trauma’s worden zo geheeld. Na verloop van tijd is de beschadiging eenvoudigweg verdwenen.

Gevangen in het moment

Soms achtervolgt het trauma je en dat kan je leven diepgaand ontwrichten. Of je het nou wil of niet, het moment waarop het trauma ontstond dringt zich aan je op. Vlak voor het slapen, op momenten dat je er niet op voorbereid bent of door een geluid dat je hoort. Het kan zelfs zo zijn dat het trauma jouw werkelijkheid een beetje verandert en dat je dingen ziet of hoort die er eigenlijk niet zijn.

Hoe zie je jezelf?

Meestal gaan mensen zichzelf anders zien. Het beeld dat je van jezelf hebt raakt dan beschadigd. Mensen schamen zich, worden een beetje moe van zichzelf en voelen zich machteloos, als ware ze opgesloten in zichzelf. Het is daarom naast het verwerken van het trauma, net zo belangrijk om iets aan je zelfbeeld te doen.

Therapie Voorschoten – verwerken is werk

Het volledig verwerken van een trauma is hard werken. Met een psycholoog kun je dat proces versnellen én er zeker van zijn dat je alle stappen goed en volledig doorloopt zodat de kans kleiner is dat het trauma later nog eens opspeelt. Dat proces bestaat grofweg uit drie fases:

  • Werken vanuit vertrouwen
    Als je van jezelf hebt geaccepteerd dat jouw gedrag en de dingen die je voelt heel normale reacties zijn, kunnen we aan het werk gaan.
  • Herinneren en rouwen
    We zetten ons midden in het moment van je trauma en kijken het recht in de ogen aan. Ik ben me er van bewust dat dit voor veel mensen beangstigend kan zijn. Begrijp me niet verkeerd, dat doen we niet de hele behandeling door. Het is een éénmalig, noodzakelijk aspect van de behandeling. We moeten de herinnering als het ware verplaatsen van je onderbewuste naar je bewuste geheugen. Zodat je er actief van weg kunt groeien.
  • Herstel
    Waar de eerste twee fasen vrij kort zijn, ligt de meeste aandacht van de behandeling hier. Je leert met jouw trauma te leven en hervindt jezelf. Je kunt jouw leven weer gaan leven. Op jouw manier. Met hoop. Met anderen. Met rust.

Hulp bij trauma (PTSS)

Loop er niet te lang mee rond. Veel mensen die moeilijk uit een slecht verwerkt trauma komen, trekken pas laat aan de bel. Je wil het gevecht in je hoofd en in je gevoel het liefst negeren. Of misschien ben je bang dat als je er over gaat praten je het alleen maar erger maakt. Dat is absoluut niet het geval. Juist het uitspreken van de problemen waar je mee zit is een belangrijk onderdeel van het verwerken van een trauma.

Online therapie – in je eigen tijd en tempo

Trauma kan ook goed behandeld worden met online therapie, dit kun helemaal in je eigen tijd en tempo doen. Interesse? Neem dan even een kijkje op: online therapie.

Contact therapie Voorschoten

Weet je nog niet zeker of je met jouw klacht naar een psycholoog kunt gaan? Bel ons dan voor vrijblijvend en passend advies in jouw situatie. Onze telefonisten zijn geschoold in de psychologie en geven jou het beste advies. Er is geen wachtlijst en wij kunnen direct een afspraak voor je maken. Bel ons op 085 4014720.