Gezinstherapie bij Therapeut Voorschoten

Het kan om allerhande redenen helemaal mis lopen binnen een gezin. Geen enkele ouder wil de grip op zijn of haar kinderen verliezen. Geen enkel kind wil leven in onrust en onveiligheid. Toch gebeurd het helaas maar al te vaak.

Veel ouders voelen een blinde paniek, diepgewortelde wanhoop, waar het hun kinderen betreft. En zo dichtbij en vertrouwd als het contact kan zijn, zo ver weg kunnen ze voelen. Gesloten. Alsof ze compleet ergens anders zijn dan jij.

Wanneer naar een gezinstherapeut?

Er zijn drie aanleidingen om met een gezinstherapeut te werken:

  • jullie zijn als gezin vastgelopen, er is niemand met specifieke problemen, maar met zijn allen… het werkt gewoon niet meer
  • je kind heeft problemen waar je het niet mee kan helpen, maar je wilt je kind liever niet alleen in therapie doen;
  • jij bent als opvoeder de oorzaak van problemen in het gezin (je bent depressief, bent of was verslaafd of jullie zijn gescheiden) en je vindt de dubbele rol van oplosser en oorzaak moeilijk.

Het gezin in zwaar weer

Voor iedereen, ouders én kinderen, vormt het gezin een basis. Het is het fundament van waaruit je de wereld in gaat. Heel bijzonder dus. En aan de andere kant, de normaalste zaak van de wereld. Voor de meeste gezinnen gaat de omgang heel vanzelfsprekend. Je kent elkaar al jaren, je weet wat je aan elkaar hebt en alles is wel zo’n beetje gezegd en gedaan. Iedereen doet zijn eigen ding, het wordt wat stiller aan het avondmaal en buiten dat je met zijn allen in één huis woont zijn jullie eigenlijk niet echt meer samen.
De meeste mensen vinden dat wel best zo. Lekker makkelijk, je hebt het al zo druk, fijn dat je gezin je geen problemen geeft.

En dan kan het gebeuren dat je elkaar uit het oog verliest. Dat iemand veranderd is. Dat iemand zich niet meer thuis voelt in jullie vaste patroon. Dat iemand het gevoel heeft een rol te spelen in plaats van zichzelf te zijn. Dan knappen ‘plots’ alle vertrouwde lijntjes en verhoudingen. En moeten jullie groeien naar een nieuwe balans.

Je kind in problemen

In het leven van een kind komen problemen voor, net zo goed als in dat van ouders. Ergens wil je dat niet zien. Het hoort niet. Kinderen moeten vrij en onbezorgd zijn. Maar ja, zo werkt het nou eenmaal niet.

Het is onverdraaglijk om je kind met zulke problemen te zien worstelen. Het liefst zou je het allemaal wegtoveren. En als je merkt dat je dat niet kunt, is het alsof de grond onder je voeten wegvalt. Logisch, het druist tegen al je ouderlijke gevoelens in. Jij bent toch degene die alles op kan lossen? Jij bent toch supermam, superpap? Jij weet toch altijd wat te doen? Ook zo werkt het jammer genoeg niet.

Het is geen schande het niet alleen te kunnen. Veel ouders hebben moeite de stap naar een gezinstherapeut te maken. Maar bijna iedereen die er aan begint ervaart de behandeling als verrijkend. Niet alleen leer je de huidige situatie te boven te komen, maar het gezin groeit als geheel.

Wat gaat een gezinstherapeut bij Therapie Voorschoten doen?

Het werk van een gezinstherapeut is heel divers. Bij jonge kinderen helpt de therapeut de ouders het kind te helpen. Bij wat oudere kinderen en jongeren zullen thema’s als communicatie, patronen en onderlinge verhoudingen een belangrijke rol spelen. In veel gevallen komen er persoonlijke aandachtspunten naar voren waar jullie elkaar mee kunnen helpen en soms is het nodig om iemand apart verder te behandelen.

Ik werk aan de hand van gesprekken, analyses en inzicht. Ik laat jullie de vaste patronen zien die spelen binnen jullie gezin. Ik laat jullie de kracht van onderlinge verhoudingen en verwachtingen ervaren en hoe die soms jullie gezin kunnen ontwrichten. Dat doe ik op basis van een positieve grondhouding en ook vanuit de ervaring dat de meeste gezinnen eruit komen en terugkijken op zo’n periode als een kans om te groeien, als gezin, maar ook als mens.

Het gezin oké – iedereen schittert

Werken aan je gezin is het beste wat je kunt doen. Voor ouders en kinderen. Je merkt dat iedereen zich beter gaat voelen. En dat dat harmonieuze gezin, dat elkaar ziet en elkaar helpen kan, kansen oplevert voor alle gezinsleden.

Contact therapie Voorschoten

Weet je nog niet zeker of je met jouw klacht naar een psycholoog kunt gaan? Bel ons dan voor vrijblijvend en passend advies in jouw situatie. Onze telefonisten zijn geschoold in de psychologie en geven jou het beste advies. Er is geen wachtlijst en wij kunnen direct een afspraak voor je maken. Bel ons op 085 4014720.