Familieopstellingen bij Therapeut Voorschoten

Zien waar je staat

‘Opstellingen’ zijn driedimensionale verbeeldingen van het netwerk waarin jouw klacht of vraag zich afspeelt. Zo’n opstelling geeft je, heel snel, heel veel inzicht over bepaalde aspecten van je situatie. En omdat het zo fysiek is, begrijp je het niet alleen met je hoofd, maar met je hele wezen.

Niemand is alleen.

Jouw leven speelt zich af in meerdere ‘systemen’. Dat kan je gezin zijn, maar ook een bedrijf, de familie waar je uit voort komt of bijvoorbeeld een hechte vriendenclub. Het is een groep met haar eigen regels en wetten, waar iedereen zo zijn rol heeft. Het netwerk, de rollen en patronen zijn doorgaans onzichtbaar. Maar ze bepalen in heel veel gevallen hoe je je gedraagt, en vooral, hoe je je niet kunt gedragen. Je kunt het bijna niet zien, maar het komt wel naar buiten; in jouw klachten.

De intense beleving van jouw wereld

Met een ‘opstelling’ krijg je de onzichtbare en onderbewuste processen en patronen in jouw systeem heel duidelijk te zien. Je beleeft jouw ‘systeem’. Dat levert bijna altijd onmiddellijk nuttige inzichten op. De abstracte en onmerkbare onderlinge patronen worden plotsklaps zichtbaar. Je ziet relaties, je herkent gedrag en je snapt meteen wat jou kan helpen.

Je beleeft wie je bent én waarom je zo bent

Dat is soms best even heftig. Je beleeft wat je anders zou analyseren en bestuderen. En door die beleving begrijp je het allemaal pas echt goed.

Hoe werkt zo’n opstelling?

Je maakt zelf de opstelling. Je kiest de personen die een rol spelen in het systeem waar je vraag mee samenhangt. Je zet objecten die ze vertegenwoordigen in de ruimte. Hun verhouding en posities. De verbinding. De reacties onderling. Het levert je waardevolle inzichten op over eigen thema’s en vraagstukken.

Prachtig resultaat

Het ervaren in een opstelling en je eigen plek innemen in je systeem van herkomst, geeft een gevoel van heling op een diepere laag.

Loop er niet te lang mee alleen

Ik bied familieopstellingen in de regel aan in combinatie met een behandeling. Wil je er meer over weten, of wil je eens deelnemen aan een familieopstelling (niet als onderwerp, maar als assistent).

Contact therapie Voorschoten

Weet je nog niet zeker of je met jouw klacht naar een psycholoog kunt gaan? Bel ons dan voor vrijblijvend en passend advies in jouw situatie. Onze telefonisten zijn geschoold in de psychologie en geven jou het beste advies. Er is geen wachtlijst en wij kunnen direct een afspraak voor je maken. Bel ons op 085 4014720.