Stress en burnout behandeling bij therapie Voorschoten

Een burnout is het laatste redmiddel van je lichaam (en je geest). De noodrem. De burnout is hetgevolg van een langdurig proces van overspanning. Als je eenmaal een burnout hebt, heb je geen smoesjes meer om jezelf niet serieus te nemen. Daarom wil ik het eerst even hebben over alles wat er gebeurt vóór een burnout.

In de meeste gevallen ben je niet meer gelukkig in je baan. De dingen waar je eerst energie van kreeg vallen je zwaar. Je bent vermoeid. Niet lekker moe, maar vermoeid. Je hebt een kort lontje, slaapt slechter. Over het algemeen ben je sneller cynisch óf meer gelaten. Al met al heb je eigenlijk geen idee meer waarom je aan het doen bent wat je doet.

Let op – niet alles is een burnout

Je weet waarschijnlijk heel goed van jezelf of je lekker in je vel zit of niet. En als je jezelf niet voorliegt weet je ook dat je er wat aan moet doen (ook al weet je misschien niet wat).

Je doet jezelf een plezier door hulp van een professional in te roepen. In de eerste plaats omdat een deskundige je kan helpen uitvinden waar het nou precies aan ligt. Veel symptomen van een burnout kunnen bijvoorbeeld ook heel goed op somberheid wijzen, of op zingevingsproblemen.

Kans voor verandering

In ieder mensenleven zijn een aantal momenten aan te wijzen dat het roer broodnodig om moest. Momenten waarop alles bij elkaar lijkt te komen. Momenten waar je op terugkijkt en denk: ‘het was blijkbaar allemaal nodig om mij te dwingen stappen te zetten.’ In veel gevallen is een burnout zo’n moment.

Bijna iedereen die uit een burnout komt voelt zich als mens gegroeid. Je bent meer te weten gekomen over jezelf. En je weet nu heel goed wat écht belangrijk is. Je hebt ook gezien hoe veelzijdig en vindingrijk je kunt zijn. De meeste mensen voelen zich positiever over hun relatie, kunnen weer lachen als vroeger, voelen zich gezonder en kunnen meer genieten van de kleine dingen.

Zingeving en persoonlijke groei

Naast de ‘klassieke’ burnout-therapie is zingeving en persoonlijke groei dan ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. Het is belangrijk dat je tot rust komt, maar het is net zo belangrijk dat je jezelf hervindt en de keuzes kunt blijven maken die voor jou écht belangrijk zijn.

Herkenning van je klachten

Wees het voor. Misschien heb je nu nog geen burn-out, maar herken je wel een aantal van de klachten die we omschrijven. Misschien maak je je zorgen.

Online therapie – in je eigen tijd en tempo

Burn out klachten kunnen goed behandeld worden met online therapie, dit kan je helemaal in je eigen tijd en tempo doen, met je eigen online therapie.

Contact therapie Voorschoten

Weet je nog niet zeker of je met jouw klacht naar een psycholoog kunt gaan? Bel ons dan voor vrijblijvend en passend advies in jouw situatie. Onze telefonisten zijn geschoold in de psychologie en geven jou het beste advies. Er is geen wachtlijst en wij kunnen direct een afspraak voor je maken. Bel ons op 085 4014720.